Twee minuten stilte voor slachtoffers fataal geweld

Den Haag – Nabestaanden van slachtoffers van een ernstig geweldsmisdrijf willen dat er jaarlijks twee minuten wordt stilgestaan bij het verlies van hun dierbaren.

Deze landelijke herdenking zou telkens moeten plaatsvinden op de zaterdag van week 38 om 14.38 uur.

Dit voorstel doet de speciale lotgenotengroep Aandacht doet Spreken (ADS). Volgens de club, opgericht door Martin en Irene Roos na de moord op hun zoon Alan, zijn er inmiddels al zoveel dodelijke slachtoffers van geweld in ons land dat een landelijke herdenking is gerechtvaardigd.

„ADS heeft al meer dan 300 leden. Allemaal familie van omgebrachte mensen in Nederland. We hebben een lijst opgesteld met al zeker 1100 slachtoffers. En daar komen steeds nieuwe namen bij. Dat aantal vraagt gewoon om een speciale dag”, vertelt Martin Roos.

Aandacht doet Spreken organiseert zelf samen met de vereniging Ouders van een Vermoord Kind en de vereniging Veiligheid Respect en Solidariteit iedere zaterdag van week 38 een grote dag voor het herdenken van geweldslachtoffers.

De clubs willen hier nu een officiëlere tint aan laten geven.

Daarom gaat de lotgenotengroep nu een petitie opstellen en zoveel mogelijk handtekening inzamelen in de hoop dat de Tweede Kamer het initiatief overneemt. Martin Roos is sinds de gruwelijke moord op zijn zoon dagelijks bezig om het leven voor nabestaanden van andere geweldsdelicten wat dragelijker te maken.

Artikel uit Telegraaf 15 oktober 2007