Gedenkteken

Gedenkteken Alan Roos en Daan de Blok

Op 14 mei 2002, precies twee jaar na de Loosduinse Moorden, werd een gedenkteken onthuld.

Deze muur van stenen, bloed en tranen maakt duidelijk dat de bizarre misdaad tegen Alan en Daan nooit mag worden vergeten.

Hun leven, geluk en liefde zijn ontnomen door twee gewetenloze misdadigers. Geweldplegers die kunnen moorden zonder reden, gevoel of respect voor mensenlevens.

Familieleden van de vermoorde mannen en stadsdeelcoördinator Ton Reinders onthulden het gedenkteken, dat ook bedoeld is als symbool tegen geweld. Er waren ongeveer 250 bezoekers, onder wie leden van de Tweede Kamer.

De muur, die naast de parkeergarage aan de Ouverturestraat staat, is ongeveer 1,60 bij 2 meter en is opgetrokken uit de straatstenen waarop de levenloze lichamen van Daan en Alan werden aangetroffen. De gemeente bekostigde de plaatsing van het gedenkteken. Tijdens de sobere plechtigheid voerden ook de moeders van de vermoorde mannen en stadsdeelcoördinator Reinders kort het woord.

Reinders: “We hebben zo wel het gedenkteken uit de duisternis naar het licht gebracht”. De 22-jarige Daan de Blok en de 31-jarige Alan Roos werden op 14 mei 2000 na een avondje stappen doodgeschoten.

Na de onthulling werd drie minuten stilte in acht genomen.