Tommix berust in twaalf jaar cel

DEN HAAG | De 32-jarige TommixR. berust in zijn gevangenisstraf van twaalf jaar voor het medeplegen van moord op Alan Roos en Daan de Blok. Hij gaat niet in cassatieberoep, zo liet zijn raadsman, mr. R. Frijns, gisteren weten.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaf bijna twee weken geleden, op de dag dat het gerechtshof uitspraak deed, al te kennen niet veel in cassatie te zien. Alles wijst er dan ook op dat de straf overmorgen onherroepelijk wordt.

Met aftrek van de twee jaar die hij in voorarrest heeft gezeten en rekening houdend met de gebruikelijke vervroegde invrijheidstelling, staat de Hagenaar over een kleine zes jaar weer op straat. Volgens Frijns moet het afzien van cassatie niet worden uitgelegd als een schuldbekentenis. Tommix R. blijft bij wat hij heeft verklaard, namelijk dat zijn 53-jarige vader KobusR. Alan Roos en Daan de Blok op de vroege ochtend van 14 mei 2000 in Loosduinen heeft doodgeschoten. De slachtoffers waren respectievelijk 31 en 22 jaar.

Frijns: “Het hof heeft mijn cliënt weliswaar veroordeeld als medepleger van de dubbele moord, maar hem ook twee jaar minder celstraf opgelegd dan de rechtbank eerder deed. Tommix is de hele zaak ook een beetje zat. Bovendien wil hij niet het risico van een hogere straf lopen, als hij toch in cassatie zou gaan.”
Kobus R., die er van het hof juist twee jaar bij kreeg en tot twintig jaar is veroordeeld, liet twee weken geleden via zijn raadsman mr. B. Martens weten wél in cassatie te gaan.

Het OM zag geen reden de zaak nog eens voor te leggen aan de Hoge Raad (cassatie), omdat het gerechtshof de vader en zoon schuldig heeft bevonden aan moord, oftewel bewezen achtte dat het tweetal de slachtoffers met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. De rechtbank kwam in mei 2001 niet verder dan doodslag.

De hoogte van de straf is voor het OM ‘in principe’ geen reden om in cassatie te gaan.

Artikel uit Haagsche Courant van 08-10-2002 door René van Leusden